Biała Herbata

2020-09-12
Biała HerbataBiała herbata

Jesteśmy szczęściarzami, bo współcześnie nie mamy problemu z dostępem do różnych odmian herbaty. Na sklepowych półkach czy internetowych witrynach znajdziemy ich przeróżne odmiany. Począwszy od klasycznej czarnej, do smakowych, zielonych, kończąc na liściach ostrokrzewu, suszu ale też i herbaty białej. I to właśnie o białej herbacie opowiem dzisiaj więcej. Jej udział w światowej produkcji herbaty jest znikomy. Czy warto po nią
sięgnąć? 

Biała herbata należy do najmniej przetworzonej z herbat. Co to oznacza? Jej wyjątkowość i minimalizm odnajdziemy już w trakcie procesie produkcji. Pąki i liście zbierane są z ogromną starannością i poddawane są selekcji. Następnie poddawane są procesowi suszenia. Nic więcej. W produkcji białej herbaty wyróżniamy tylko dwa etapy: zbieranie oraz suszenie. Dlatego mówi się, że jest to najmniej przetworzona z herbat. Liście nie zostają poddane procesowi fermentacji, który jest czasochłonny ale i który wpływa na smak późniejszego
naparu. 

Walory smakowe 

Dzięki rezygnacji z procesu fermentacji, biała herbata zyskuje inne walory sensoryczne. Smak ten, będzie bardziej subtelny, delikatny. Na pewno nie proponowałbym tego rodzaju herbaty po obiedzie czy kolacji. Wyobraźcie sobie wolną sobotę, czas tylko dla siebie, powolny poranek, książka – bo wtedy będziemy w stanie naprawdę docenić smak herbaty bez fermentacji. Pita w pośpiechu będzie „niezauważona”. Bo herbata biała będzie bogata w nuty kwiatowe oraz przyjemną owocową słodycz. 

Jak zaparzyć 

Utarło się już, że parzenie herbaty białej jest skomplikowane i wymaga dużej wiedzy. A tak naprawdę nie jest to wcale takie trudne. Do mitów należy też informacja, że używanie wyższej temperatury rujnuje smak naszej białej herbaty. Tak naprawdę to ona lubi temperaturę bliższą temperaturze wrzenia, bo dzięki temu uwalnia większą ilość związków aromatycznych. Proponuję używać wody o temp 90-95 stopni Celsjusza. 

Herbata biała sprzyja walce ze stresem, zawiera dużo witaminy C oraz pomaga leczyć miażdżycę. A poza tym, jest idealną herbatą na początek przygody herbacianej, bo dużo wybacza i zawsze dobrze smakuje. Dlatego eksperymentujcie z ilością liści używanych do parzenia oraz wody.

Autor: Daniel Mikuliński
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel