Yerba Mate – czy to jest jeszcze herbata?

2020-07-24
Yerba Mate – czy to jest jeszcze herbata?Yerba Mate – czy to jest jeszcze herbata?

Czy mieliście już okazje spróbować napój z suszu paragwajskiego ostrokrzewu? Zapewne
duża część populacji naszego kraju nie słyszała o takim krzewie, a to z prostego powodu:
Yerba Mate bardzo często, nieprecyzyjnie, określana jest herbatą. A herbatą właśnie nie
jest.

Yerba Mate jest suszem, wspomnianego przed chwilą paragwajskiego Ostrokrzewu. Poza
nazwą i rodziną pochodzenia, Yerba Mate ma inny skład chemiczny, właściwości oraz proces
przygotowania aniżeli herbata.

Susz z ostrokrzewu paragwajskiego jest bardzo popularnym napojem w Ameryce
Południowej. Zapewne widzieliście zdjęcia autochtonów z Argentyny, Paragwaju czy Brazylii
pijących napar za pomocą metalowej rurki. Głównymi krajami uprawiającymi paragwajski
ostrokrzew są: Argentyna, Paragwaj i Brazylia. Yerba Mate w zależności od pochodzenia
będzie charakteryzować się innymi walorami smakowymi. Klasyczna yerba (tzn, 100% suszu
bez dodatków) z Argentyny będzie łagodniejsza w smaku, drobniej cięta oraz pozbawiona
pyłu, którego znowu dużo znajdziemy w yerbach paragwajskich. Najmocniejsze działanie
pobudzające ma ta paragwajska. Brazylijski susz ostrokrzewu jest soczyście zielony co
wyróżnia ją od pozostałych odmian.

Jak powinno parzyć się Yerba Mate oraz za pomocą jakich akcesoriów spożywać?
Przygotowanie suszu klasycznego jest bardzo proste: powinniśmy posiadać matero, czyli
naczynie do którego wsypujemy susz, gorącą wodę w temp 75-80 stopni Celsjusza, bombille
czyli metalową rurkę z sitkiem, i oczywiście opakowanie Yerba Matte. Postępujemy kolejno:
wsyp susz do naczynia (3/4 objętości lub troszkę mniej), zakryj naczynie dłonią i wstrząśnij,
ustaw matero na skos i wlej wodę w pustą przestrzeń aż zakryje cały susz, cały czas trzymając
naczynie przechylone wkładamy bombille w przestrzeń gdzie wlewaliśmy wodę. Jak już raz
włożycie rurkę, nie należy jej ruszać, bo zatka się drobnym suszem. Pierwsze zalanie wody
zostanie bardzo szybko wchłonięte przez susz, więc 2-3 minutach należy zalać yerbe kolejny
raz. Yerbe można zalewać co najmniej 5-7 razy. I siorbiemy.

Yerba mate smakowe zaparzamy bardzo podobnie. W okresie letnim polecamy smakowe
Yerba Mate zalewać lodowatą wodą ( i kilkoma kostkami lodu) dzięki czemu otrzymamy
bardzo pobudzający i orzeźwiający napój!

Napój yerby ma działania pobudzające, wzmacniające i oczyszczające nasz organizm.
Spróbujcie. W ofercie naszego sklepu znajdziecie zarówno 100 % suszu (klasyczne Yeba
Mate) jak i te z dodatkami owoców, które będą bardziej orzeźwiające. Kupicie u nas też
niezbędne akcesoria, takie jak: matero (naczynie), bombilla (metalowa rurka z sitkiem) oraz
termometr.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel