Arabica i Robusta - czym to się różni

2020-07-13
Arabica i Robusta  - czym to się różni Arabica i Robusta  - czym to się różni

Każdy z nas stoi czasami przed wyborem kawy. Nasz wybór o tyle jest trudny, że kaw i producentów jest na rynku bardzo dużo. Pochodzenie kaw będzie się powtarzać, bo nie w każdym kraju można taką uprawę zacząć. Jedne opakowania są ładniejsze inne mniej, to rzecz subiektywna, wiadomo. Na co zatem zwrócić uwagę i pomóc sobie przy wyborze kawy? Proponuję najpierw zastanowić się czy chcemy kupić arabicę, robustę a może mieszankę tych dwóch odmian kawy.

Arabica, robusta...z czym to się je? Są to dwa najbardziej znane i uprawiane gatunki kaw. Gwoli ścisłości, gatunków kawy jest dużo więcej, jednak pośród tych dwóch dokonujemy wyboru w sklepie czy w palarni. Który gatunek kawy wybrać? Tutaj musicie już zdać się na własne preferencje, ponieważ różnice w smaku są ogromne. Lubię pić bardziej jedną z nich, ale czy jest ona lepsza od tej którą ty wolisz? Dlatego porozmawiajmy o tym czym te dwa gatunki się różnią.

Kawa robusta ma mniejsze wymagania glebowe, rośnie na niższych wysokościach niż arabica i posiada większą odporność na szkodniki, natomiast arabica lepiej znosi zmiany  warunków atmosferycznych . Tylko co to oznacza. W sytuacji kiedy rozmawiamy o owocach (bo kawa jest owocem!) na pewno wpływa to na poziom trudności i koszt uprawy takiego surowca oraz jego smak. Krzewy Robusty uprawia się na wysokościach maksymalnie do 800 m.n.p.m i są większe od Arabicy dzięki czemu bardziej wydajne.

Aby otrzymać dobrej jakości Arabike, uprawiana jest ona najczęściej od 600 do powyżej 2000 m.n.p.m. Potrzebuje żyznej gleby, więcej nasłonecznienia i lepszego nawodnienia. Arabica charakteryzuje się delikatniejszym, czystszym smakiem, bogatszym bukietem smakowym. Gdzie robusta najczęściej ma bardziej goryczkowy i cierpki smak. Powszechnie dostępne dane (uogólniając) mówią, że Arabica stanowi 70% światowej uprawy, a Robusta 30%. Uznawana za bardziej szlachetną  jest Arabica, która zawiera mniej kofeiny aniżeli Robusta, ale przeważa pod kątem zawartości cukrów i tłuszczy.  Robusta najczęściej uprawiana jest w takich krajach jak Wietnam, Brazylia, Indie i Indonezja. Natomiast Arabica w krajach Ameryki Południowej i Afryki. Jesteśmy w stanie rozróżnić te dwa gatunku kawy po kształcie ziaren. Tutaj Arabica będzie charakteryzować się płaskim, lekko podłużnym kształtem z rowkiem w kształcie litery „S”. Natomiast ziarna robusty są bardziej okrągłe z prostym rowkiem.

Wysokość uprawy, gleba, temperatura wpływają na to jak owoce dojrzewają a później jak smakują w naszym kubku już w postaci napoju. Dlatego właśnie decyzja, który gatunek kawy wybierzecie należy do was. Z ciekawostek, bardzo popularne są mieszanki tych dwóch gatunków kawy ze względu na różnice w smaku i zawartości kofeiny. Blendy, bo tak nazywamy mieszanki mają pozwolić nam trafić do szerszego grona konsumentów jako, że każdy z nas ma inne preferencje.  Klasyczne włoskie espresso, które upowszechniło kulturę picia kawy, wykorzystuje blend 60 % arabicy i 40% robusty.

Dlatego proponujemy wam znowu eksperymentować. Spróbujcie Robusty, Arabicy, blendów i pijcie to co wam bardziej smakuje. Szukajcie inspiracji, informacji jak zaparzyć kawę, żeby wykorzystać jej potencjał, bo z parzeniem kawy jest jak z gotowaniem – trzeba poprawnie i dobrze przygotować.

Autor: Daniel Mikuliński
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel