Blend - mieszanka kawy.

2020-07-17
Blend - mieszanka kawy.Blend – mieszanka kawy. Z czym to się je, co to tak naprawdę jest.

W ofercie naszych kaw znajdziecie kawy pochodzące z różnych kontynentów i o różnej odmianie
botanicznej. Zapewne nie raz widzicie opakowania kaw z podpisami: single lub blend. Czym jest kawa
jednorodna a czym jest mieszanka kawy?

Single, blend? co proszę? Tutaj doszliśmy do typowej już dla branży kawowej nomenklatury. Już
spieszę z wyjaśnieniami. Kawa single, to ziarna kawy pochodzące z jednej farmy (spółdzielni) z
jednego regionu o tej samej odmianie botanicznej, czyli jednorodne. Proszę pamiętać, że kawa, tak
jak inne owoce mają różne odmiany dlatego kawa ma tyle smaków. Żeby móc powiedzieć o kawie –
single – nie może być ona zmieszana z innymi ziarnami kawy. Dla kontrastu, blend to mieszanka
przynajmniej dwóch kaw różnego pochodzenia.

Jak powstaje blend? Do naszej palarni nie trafiają żadne mieszanki. Każda palarnia tworzy własne
blendy kawy, według swojego doświadczenia i smaku.

Sprawa jest jasna, po tym jak wypalimy już surowe ziarna kawy testujemy różne kombinacje
mieszanek i wybieramy te, które nam smakowały najbardziej. Mieszać należy różne ziarna kawy, aby
te smaki się uzupełniały. Na przykład czekoladowo-orzechowa Brazylia dobrze łączy się z owocową,
lekko kwaskowatą Kolumbią, dzięki czemu otrzymamy bardziej zbalansowany produkt w postaci
słodszej, czekoladowo-owocowej mieszanki kawy.

Ziarna kawy można łączyć na dwa sposoby: pre-blend oraz post-blend. Pierwszy sposób polega na
wymieszaniu dwóch lub kilku odmian surowej kawy i wypalenie ich w piecu razem. Zgodnie z drugim
sposobem, najpierw wypalamy każdą kawę innego pochodzenia oddzielnie a mieszamy już po
wypaleniu. W naszej palarni używamy metody drugiej, ponieważ mamy większą kontrolę nad
powstającym blendem.

Właśnie w taki sposób powstają mieszanki kaw. Nie jesteśmy zwolennikami łączenia zbyt wielu
odmian kaw w jednym blendzie, dlatego zazwyczaj wybieramy 2 lub 3. W taki sposób można osiągnąć
dobrze zbalansowaną i smaczną kawę.

Ziarna kawy, podobnie jak owoce, są produktem spożywczym, sezonowym. Owoce kawy dojrzewają,
zostają zerwane, ususzone, kupione i wypalone przez palarnię, aż w końcu ich dostępność się kończy.
Dlatego ogromnym plusem mieszanek kawy jest fakt, że niedostępne ziarna możemy zastąpić inną
odmianą kawy o podobnych walorach smakowych i wciąż oferować podobną, lubianą przez naszych
klientów mieszankę kawy.

Autor:
Daniel Mikulińśki
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel