Chemex - alternatywny sposób parzenia kawy

2020-06-19
Chemex -  alternatywny sposób parzenia kawyAlternatywne sposoby parzenia kawy – Chemex  

Kawa nie jedno ma oblicze. Wielu z nas pije kawę ale smakuje ona inaczej w naszych kubkach smakowych. Czynników wpływających na smak parzonej kawy jest całe mnóstwo. Począwszy od ziaren kawy, jej pochodzenia, sposobie wypalenia, a kończąc na tym w jaki sposób tę kawę przygotujemy. Uważam, że każdy z nas powinien pić kawę, która mu najbardziej smakuje. Czy próbowaliście już kawy zaparzonej w naczyniu Chemex?

Przyjemnie jest pić dobrą kawę. Zanim znajdziemy tę jedyną, albo kilka z nich, dobrze jest spróbować różnych. Różnych kaw z pochodzenia, ale też i przede wszystkim, zaparzonych różnymi metodami. Nie bójmy się próbować.

Czym są metody alternatywne? Może takie których wcześniej nie używaliście? Generalnie i w ogromnym skrócie mówiąc, są to metody parzenia kawy inne aniżeli kawy na bazie espresso z ekspresu ciśnieniowego czy ekspresu automatycznego. Zazwyczaj zalicza się do nich kawy parzone w naczyniach przelewowych, parzone ręcznie, do którego procesu używa się papierowych filtrów  oddzielających kawę od zmielonej kawy, w których kawa kapie w trakcie parzenia.  

Proces parzenia
w naczyniach do alternatywy jest i prosty, i trudny w tym samym czasie. Zmielenie ziaren, zalanie ich wodą nie jest trudne, co też zachęca nas do parzenia w ten sposób. Jednak diabeł tkwi w szczegółach. Wiele zależy od dozy, czyli tego ile kawy użyjemy, jak grubo lub drobno zmielimy ziarna, jakości wody oraz czasu parzenia. Na początku to wszystko może wydawać się zbędnymi elementami, którymi nie ma co zawracać sobie głowy. I na początku rzeczywiście podchodziłbym do tego powoli. Ale jak zobaczycie, że z tej samej kawy otrzymujecie trochę inny smak w zależności jak te ziarna przygotowaliście, to prawdopodobnie zaczniecie eksperymentować. Dla tych bardziej leniwych czy wygodnych, wystarczy parzyć kawę według proponowanych receptur, które znajdziecie w naszych artykułach.

Chemex, jest jednym z najpiękniejszych naczyń do parzenia kawy, które kiedykolwiek ktoś zaprojektował. Piękny kształt, grube hartowane szkło i drewno-podobny element, który dodaje tego błysku. Stawiając Chemex z zaparzoną kawą na stole zawsze możecie liczyć na komplementy i efekt „łał” wśród gości. Oceńcie sami spoglądając na zdjęcia. Może ktoś z was oglądał amerykański sitcom „Friends” (Przyjaciele) – czasami możemy zobaczyć tam właśnie Chemex stojący w kuchni!

Proces parzenia w Chemexie jest bardzo prosty. Wystarczy najpierw włożyć papierowy filtr (musimy kupić ten dedykowany dla Chemexa), obowiązkowo zmoczyć filtr najpierw ciepłą wodą, żeby pozbyć się zapachu i smaku celulozy, w końcu to papier. Wylewamy wodę z naczynia, bo nie chcemy żeby zmieszała się później z naszą kawą. Do gotowego filtra wsypujemy świeżo zmieloną kawę i zalewamy wodą. Brzmi prosto? Tylko kilka elementów. Ale diabeł tkwi w szczegółach.

Kilka żelaznych zasad: zawsze zmocz papierowy filtr przed parzeniem, użyj ok 5-6 g kawy na 100ml wody, nigdy nie używaj wrzątku. Temperatura wody powinna mieć pomiędzy 90 a 95 stopni. Po prostu odczekaj kilka minut po zagotowaniu wody zanim wlejesz do naczynia. Dobrze jest użyć termometr spożywczy, ale nie musisz, w końcu parzymy kawę dla siebie w domu czy biurze. Nie wlewaj całej wody za jednym razem. Podziel to na dwa, trzy etapy, żeby cała zmielona kawa brała udział w procesie parzenia. Zmiel kawę troszkę grubiej (tak jak cukier), bo filtr do Chemeksa jest gruby i woda wolniej przecieka. Łatwiej wlewa się wodę do naczynia za pomocą tzw, konewki, czyli czajnika z długą gęsią szyją dzięki czemu możemy wlewać wodę wolniejszym strumieniem i przygotować smaczniejszy napój. Wąchaj aromat kawy. Wypij jak troszkę ostygnie, wtedy mocniej będą wyczuwalne smaki. Trudne? Może za pierwszym czy drugim razem ten proces może wydawać się wam skomplikowany. Później będziecie to robić z łatwością i przyjemnością z jeszcze zaspanymi oczami o poranku.

Jaką kawę w smaku otrzymujemy w Chemexie? Generalnie, wszystkie kawy parzone w alternatywach są czyste, o intensywnym aromacie i  wyczuwalnych owocowo-kwiatowych smakach, kakaowej goryczy i słodyczy karmelu. Nie wszystkie te elementy znajdziemy w każdej kawie. Kawa w Chemeksie będzie miała jasny kolor i delikatny smak. Nie powinniśmy tutaj wyczuwać tej intensywnej goryczy w gardle. Ale te kolejne smaki zależą już od ziaren, tak naprawdę każda z nich będzie smakować inaczej. Przykład: różne pomidory mają różne smaki, to i różne ziarna kawy dadzą nam napój o różnych sensorycznych doznaniach. Właśnie to jest niesamowite w kawie. Uwielbiam Chemex głównie za prezentację i aromat jaki wydobywa z ziaren.

Od jakich ziaren zacząć swoją przygodę z Chemex? Z naszej oferty proponuję Brazylia Yellow Burbon, Brazylia Santos, Peru, Gwatemalę i Honduras. Dokładnie w takiej kolejności. Jak już spróbujecie wszystkie, to proponuję spróbować Kolumbię, która wielu z Was na pewno zaskoczy. Polecam picie kawy z Chemex czarnej. Jeżeli  lubicie z mlekiem, to próbujcie eksperymentować z ilością mleka – im mniej mleka tym bardziej wyczuwalny będzie smak kawy. Pamiętajcie, że kawa z alternatywy jest delikatniejsza, więc naprawdę nie potrzebujecie bardzo dużo mleka.

Przykładowa receptura przygotowania kawy w Chemex: 30 g ziaren kawy – 500 ml gorącej wody –  czas parzenia – 5 do 6 min. Otrzymamy ponad 400 ml kawy. Ciekawy fakt: kawa zaparzona w Chemex ma więcej kofeiny czyli będzie nas mocniej pobudzać.

Autor: Daniel Mikuliński
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel