Espresso Tonic - sezon rozpoczęty
Tonic espresso – dla jednych kontrowersyjny napój, dla innych to już norma przez cały rok. Wraz z cieplejszą aurą na zewnątrz uważamy, że rozpoczął się sezon na orzeźwiające napoje na zimno – w których kawa odnajduje się perfekcyjnie. Przepisów na ten napój jest wiele, my przygotowaliśmy dwie kontrastowe propozycje, czyli wersję klasyczną oraz wzbogaconą o idealnie współgrające dodatki. Z tym napojem często jest tak, że po pierwszej próbie nie jesteśmy przekonani, jednak ciągnie nas spróbować kolejny raz, żeby w późniejszym etapie pić espresso tonic przez całe lato.
Klasyczna wersja espresso tonic zawiera trzy składniki:
- 200 ml toniku
- podwójne espresso (ok 60 ml)
- kilka kostek lodu.
Lód i tonik umieszczamy w szklance lub kieliszku do wina, następnie powoli dozujemy kawę i powstaje dwuwarstwowy, orzeźwiający napój, który przed wypiciem warto zamieszać. Można ozdobić plastrem cytryny lub limonki.
Wersja zmodyfikowana wygląda jeszcze ciekawiej, a smak robi niesamowite wrażenie. Potrzebujesz:
- Kostki lodu
- Podwójne espresso
- Tonik 100 ml
- Świeżo wyciskany sok z pomarańczy 100 ml
- Kilka kropel soku z cytryny
- Plastry pomarańczy
Do kieliszka włóż 3 plastry pomarańczy, aby opierały się o ścianki od razu dodaj kilka kostek lodu. Następnie wlej tonik, dodaj kilka kropel soku z cytryny oraz sok z pomarańczy. Kolejny krok to kawa. Udekorować naciętym plastrem pomarańczy i miętą. Taki napój zaskoczy smakowo i wizualnie twoich bliskich, ale również nawodni i ugasi pragnienie podczas upalnych dni. Smacznego!
Spróbuj również z: