Jak prawidłowo zaparzyć kawę w kawiarce?

2021-12-20
Jak prawidłowo zaparzyć kawę w kawiarce?

Pierwsze kawiarki na świecie to właśnie marka Bialetti – która do dziś produkuje to wspaniałe urządzenie z najlepszych materiałów nie wchodzących w reakcję z kawą – czyli nie psujących smaku naszego napoju. Przygotowanie kawy w sprzęcie o tak prostej konstrukcji jest również łatwe i stosunkowo tanie. Kawiarki kosztują od kilkudziesięciu do dwustu złotych, a przygotowane w nich espresso idealnie sprawdzi się jako baza pod americano, lub każdą mleczną kawę. Dzięki dużemu sitku, do którego wsypujemy zmielone ziarna nasz napar jest intensywny i pełen aromatu.

Jakich ziaren użyć do tej metody przygotowania kawy?

Przede wszystkim ziarna dobrej jakości, premium lub speciality, wypalane średnio lub ciemno (kolor czekoladowy). Nasz roaster do kawiarki poleca naszą arabikę Honduras. Kawa powinna być świeża i świeżo zmielona tuż przed parzeniem. Stopień zmielenia musi być drobny, o gradacji przypominającej sól.

Wiesz już jaka kawa – czas na gotowy, uniwersalny przepis.

- W pierwszej kolejności jeśli chcesz uniknąć gorzkiego i kwaśnego smaku – zagotuj wodę w czajniku. Dopiero po zagotowaniu przelej wrzątek do dolnego zbiornika kawiarki, maksymalnie do poziomu, w którym osadzony jest zawór bezpieczeństwa. Uważaj na palce, zbiornik szybko się nagrzeje od wrzącej wody!

- Po zmieleniu przesyp tyle kawy do sitka kawiarki, aby zapełnić ją do maksymalnego poziomu. Nie ubijaj mocno kawy, możesz jedynie wyrównać poziom zasypania do brzegów sitka za pomocą palców.

- Skręć kawiarkę uważając cały czas na gorącą jej dolną część.

- Postaw urządzenie na źródło ciepła pozostawiając otwartą górną komorę.

- Obserwuj uważnie strumień kawy kiedy zacznie już wylewać się z wylewek. Kiedy zacznie przybierać żółtawy kolor natychmiast odłącz źródło ciepła, a kawiarkę ustaw pod zimną bieżącą wodą tak, aby schłodzić dolny zbiornik i zatrzymać ekstrakcję kawy, co pozwoli zachować jej łagodny smak.

- Zalej naparem filiżanki. Możesz spróbować rozcieńczyć kawę z wodą lub pić jako klasyczne espresso, albo napoje mleczne (cappuccino, latte).

 

Jeśli czujesz niedosyt wiedzy – zajrzyj na nasz profil instagramowy i w wyróżnionych relacjach szukaj kawiarki!

Instagram.com/palarnia_buena

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel