Kawa i Wielkanoc – dobre połączenie. Dlaczego tak jest? Już wyjaśniamy.
Wśród wielkanocnych przysmaków z pewnością nie może zabraknąć mazurka, żurku, jajek i tradycyjnych, polskich babek, jednak w tym wszystkim często towarzyszy kawa – i słusznie. Jest to nie tylko aromatyczny dodatek na świątecznym stole, ale przede wszystkim poprawia trawienie i stanowi smakowity dodatek wielu ciast i deserów.
Wielbicielom odważnych połączeń polecamy także kawę w wielkanocnym wydaniu – czyli kawę z jajkiem. Przygotowanie tego napoju jest bardzo proste, a możemy nim zastąpić na czas Wielkanocy klasyczne cappuccino, lub latte. Żółtko ucieramy z cukrem na gładką masę, w tym czasie parzymy aromatyczne espresso, do którego możemy dodać szczyptę cynamonu i opcjonalnie ulubiony alkohol, np. rum, koniak lub whiskey. Napar przelewamy do wysokiej szklanki i dekorujemy masą z jajek.
Espresso po świątecznym maratonie jedzenia to zbawienie dla naszego układu trawienia. Właściwości małej czarnej zdecydowanie pomogą nam strawić zalegające w brzuchach kawałki sernika, sałatek i wykwintnych potraw.
Kawę możemy wykorzystać także jako barwnik jajek. Gotując jajka w mocnym, kawowym naparze zabarwimy je na ciemny kolor. Takie ciemnobrązowe skorupki to idealna baza na ciekawe pisanki do koszyczka.
Jak widać kawa jest tak uniwersalnym produktem, że przez cały rok możemy wykorzystywać ją do ciast, posiłków, napojów, deserów, a także dekoracji, prezentów i wielu innych inicjatyw.