Młynek ręczny czy elektryczny?
Kawa zmielona tuż przed przygotowaniem otwiera przed nami cały swój aromat, który z powodzeniem wpływa na smak naparu w filiżance. Wiedząc to decydujemy się na zakup młynka i zwykle pojawiają się wątpliwości – co będzie lepszym wyborem, elektryczny, czy ręczny?
Jedno i drugie rozwiązanie ma swoje plusy i minusy, ale skupmy się w pierwszej kolejności na młynkach ręcznych. Ich mobilność, kompaktowość i możliwość użycia w każdym miejscu jest największą zaletą, która wyróżnia je na tle młynków elektrycznych. Zmieszczą się w każdej torbie, plecaku, kiedy zabieramy ze sobą jakieś ziarna i sprzęt na wycieczkę. Z pewnością podczas procesu mielenia nie wystąpi wysoka temperatura, która mogłaby wpłynąć na smak kawy. Ręczne młynki to ciche urządzenia, które podczas przygotowania porannej kawy nie zbudzą reszty domowników ze snu. Jako kolejny plus możemy wziąć pod uwagę cenę, która zaczyna się już od kilkudziesięciu złotych. Wybór kolorów, kształtów i marek jest tak ogromny, że młynek może być także stylowym gadżetem w kuchni lub kawowym kąciku u największych miłośników tego napoju.
Wadą tego rozwiązania jest czasochłonność i zwykle niska pojemność. Jeśli przygotowujemy więcej niż kilka kaw dziennie – mielenie może stać się uciążliwe. To samo tyczy się przygotowania w ten sposób kilku kaw w jednym czasie. O ile rytuał parzenia kawy rozpoczynany od mielenia może dawać niezłą satysfakcję – jeśli dość często będziemy musieli przygotowywać większe ilości z pomocą ręcznego młynka – zacznie nam brakować pomocy, którą oferują młynki elektryczne.
Sprzęty elektryczne do mielenia kawy to przede wszystkim komfort użytkowania i zaoszczędzenie czasu. Nie zawsze oznacza to, że będzie miało to negatywny wpływ na smak kawy. Przygotowanie kilku porcji nie spowoduje drastycznego wzrostu temperatury na żarnach, jednak w tym miejscu chcemy zaznaczyć, że młynek nie powinien być ostrzowy, tylko właśnie żarnowy. Decydując się na młynek elektryczny zwróćmy uwagę na jego pojemność i regulację stopnia mielenia. W ofercie wielu marek znajdują się takie sprzęty, które pozwalają przygotować kawę do metod przelewowych, jak i pod espresso na kolbowy ekspres. Minusem tego rozwiązania jest zazwyczaj waga, gabaryty i konieczność podłączenia do prądu. Trzeba także uważać, aby młynek nie miał zbyt szybkich obrotów i nie nagrzewał kawy. Niewiele młynków posiada wbudowaną wagę, co także jest wielkim ułatwieniem, kiedy przygotowujemy konkretne ilości zgodne z przepisem.
W zależności od potrzeb warto zdecydować się na młynek, zamiast mielonej kawy. Ziarna w całości wietrzeją zdecydowanie wolniej, a to sprawia, że kawa nie będzie płaska i pozbawiona wszystkiego, co w sobie kryła. Jeśli nie masz pewności co do wyboru odpowiedniego dla siebie sprzętu – kontaktuj się z naszym zespołem!