Świeżość kawy – na co zwrócić uwagę
2020-07-03
Świeżość kawy – na co zwrócić uwagę
Rozmawiając o kawie nie powinniśmy pominąć kwestii jej świeżości. Kawa jest produktem spożywczym. Więc podobnie jak przy innych produktach spożywczych, takich jak owoce, warzywa czy mięso świeżość wpływa na smak i zadowolenie. W przeciwieństwie do owoców czy mięsa, kawa ma bardzo długą datę ważności. Jednak nie o bezpieczeństwie tutaj mówimy, tylko o wpływie świeżości na smak. Tutaj warto pić kawę już świeżą. Czy kilkudniowy chleb smakuje tak samo jak ten świeżo upieczony?
Zatem czym jest świeżość kawy? Na co powinniśmy zwrócić uwagę chcąc kupić świeżą kawę. Najłatwiej sprawdzić czy na opakowaniu lub na witrynie internetowej znajduje się informacja z datą wypalenia kawy. Pamiętajcie, że ziarna kawy trafiają do palarni surowe, które mają kolor zielony, a dopiero potem zostają wypalone na miejscu i ich kolor ulega zmianie. I to właśnie po procesie wypalenia kawa ma ten niesamowity aromat, który tak wszyscy lubimy. Aby ten aromat był intensywny, ziarna nie powinny zalegać sklepowych półek czy magazynów zbyt długo. Jeżeli brakuje informacji na opakowaniu o dacie wypalenia jest to równoznaczne z prawdopodobieństwem, że kawa mogła zostać wypalona bardzo bardzo dawno temu. Najczęściej jest to spotykane wśród kaw dużych producentów, którzy wypalają kawę na masową skalę. W naszej palarni wypalamy kawę na bieżąco, zgodnie z naszym i naszych klientów zapotrzebowaniem. Na naszych opakowaniach znajdziecie też informację o dacie wypalenia ziaren.
Jaka data wskazuje na świeżą kawę? Tutaj nie ma jednej odpowiedzi. Musicie zdać się na własny instynkt i zadowolenie z produktu. Zamiast dywagować czy świeższa kawa jest ta na 2 tygodnie od wypalenia, miesiąc czy trzy miesiące, lepiej powiedzieć że świeższa kawa jest ta ziarnista. Zmielona kawa szybciej traci aromat i smak aniżeli ta w ziarnach. Możecie zrobić bardzo prosty test i zaparzyć kawę ze świeżo zmielonej kawy, a drugą z kawy którą zmieliliście np miesiąc wcześniej. Kupujcie kawę w ziarnach i mielcie w domu w młynku lub w ekspresie. Jeżeli nie posiadacie młynka w domu, to możecie kupić u nas kawę, którą zmielimy dla Was na zamówienie, dzięki czemu otrzymacie świeżą kawę. Kupujcie wtedy taką zmieloną kawę częściej, ale w mniejszych ilościach.
Opakowanie, w których zapakowane są ziarna powinno posiadać korek wentylacyjny. Taki korek pozwala kawie oddawać dwutlenek węgla na zewnątrz opakowania, a nie przepuszczać tlenu do wewnątrz utrzymując świeżość kawy na dłużej. Wszelkie uszkodzenia opakowania wpływają na wietrzenie się ziaren. Zwracajcie uwagę na rodzaj opakowania i jego stan. Świeżość ziaren wpływa na smak kawy, innymi słowy na to czy jest ona dobra. A jak wybrać naprawdę dobrą kawę? O tym już w kolejnym artykule.
Autor: Daniel Mikuliński
Rozmawiając o kawie nie powinniśmy pominąć kwestii jej świeżości. Kawa jest produktem spożywczym. Więc podobnie jak przy innych produktach spożywczych, takich jak owoce, warzywa czy mięso świeżość wpływa na smak i zadowolenie. W przeciwieństwie do owoców czy mięsa, kawa ma bardzo długą datę ważności. Jednak nie o bezpieczeństwie tutaj mówimy, tylko o wpływie świeżości na smak. Tutaj warto pić kawę już świeżą. Czy kilkudniowy chleb smakuje tak samo jak ten świeżo upieczony?
Zatem czym jest świeżość kawy? Na co powinniśmy zwrócić uwagę chcąc kupić świeżą kawę. Najłatwiej sprawdzić czy na opakowaniu lub na witrynie internetowej znajduje się informacja z datą wypalenia kawy. Pamiętajcie, że ziarna kawy trafiają do palarni surowe, które mają kolor zielony, a dopiero potem zostają wypalone na miejscu i ich kolor ulega zmianie. I to właśnie po procesie wypalenia kawa ma ten niesamowity aromat, który tak wszyscy lubimy. Aby ten aromat był intensywny, ziarna nie powinny zalegać sklepowych półek czy magazynów zbyt długo. Jeżeli brakuje informacji na opakowaniu o dacie wypalenia jest to równoznaczne z prawdopodobieństwem, że kawa mogła zostać wypalona bardzo bardzo dawno temu. Najczęściej jest to spotykane wśród kaw dużych producentów, którzy wypalają kawę na masową skalę. W naszej palarni wypalamy kawę na bieżąco, zgodnie z naszym i naszych klientów zapotrzebowaniem. Na naszych opakowaniach znajdziecie też informację o dacie wypalenia ziaren.
Jaka data wskazuje na świeżą kawę? Tutaj nie ma jednej odpowiedzi. Musicie zdać się na własny instynkt i zadowolenie z produktu. Zamiast dywagować czy świeższa kawa jest ta na 2 tygodnie od wypalenia, miesiąc czy trzy miesiące, lepiej powiedzieć że świeższa kawa jest ta ziarnista. Zmielona kawa szybciej traci aromat i smak aniżeli ta w ziarnach. Możecie zrobić bardzo prosty test i zaparzyć kawę ze świeżo zmielonej kawy, a drugą z kawy którą zmieliliście np miesiąc wcześniej. Kupujcie kawę w ziarnach i mielcie w domu w młynku lub w ekspresie. Jeżeli nie posiadacie młynka w domu, to możecie kupić u nas kawę, którą zmielimy dla Was na zamówienie, dzięki czemu otrzymacie świeżą kawę. Kupujcie wtedy taką zmieloną kawę częściej, ale w mniejszych ilościach.
Opakowanie, w których zapakowane są ziarna powinno posiadać korek wentylacyjny. Taki korek pozwala kawie oddawać dwutlenek węgla na zewnątrz opakowania, a nie przepuszczać tlenu do wewnątrz utrzymując świeżość kawy na dłużej. Wszelkie uszkodzenia opakowania wpływają na wietrzenie się ziaren. Zwracajcie uwagę na rodzaj opakowania i jego stan. Świeżość ziaren wpływa na smak kawy, innymi słowy na to czy jest ona dobra. A jak wybrać naprawdę dobrą kawę? O tym już w kolejnym artykule.
Autor: Daniel Mikuliński