Wyciśnij z kawy, to co najlepsze!

2021-03-19
Wyciśnij z kawy, to co najlepsze!

WYCISNĄĆ Z KAWY TO, CO NAJLEPSZE –

JAK WYKORZYSTAĆ POTENCJAŁ ZAPARZACZY

Wielu kawoszy nie wyobraża sobie codziennego życia bez zaparzacza tłokowego typu french press, który kojarzy nam się głównie z obrazem przyjemnego poranka w zaciszu domowym. Prostota jest chyba głównym atutem tego urządzenia. Niepozorne, a pozwala wydobyć z kawy cały jej smak i aromat, stanowiąc dobrą alternatywę dla ekspresów ciśnieniowych – pod warunkiem, że zwrócimy uwagę na kilka spraw. Spieszymy z radami:

  • Oczywiście w przygotowaniu dobrej kawy kluczowa jest… sama kawa. Abyśmy mogli cieszyć się wyjątkowym smakiem, musi być ona świeża i najlepiej zmielona tuż przed zaparzeniem. W naszym sklepie (https://buena-sklep.pl/) dbamy o to, by ziarna były odpowiednio przygotowane i wypalane w tradycyjny sposób.

  • Kolejny ważnym elementem jest odpowiednia woda: świeża, najlepiej filtrowana, niezbyt twarda – taka najlepiej odda smak kawy.

  • Starajmy się ziarna zmielić dość grubo – wtedy mamy pewność, że kawa będzie klarowna.

  • Choć na rynku znajdziemy mnóstwo zaparzaczy tłokowych, musimy zwracać uwagę na jakość materiałów, z których są wykonane. Złej jakości plastik czy metal będą negatywnie wpływać na smak kawy. 

  • Elementem, na którym szczególnie skupiamy się, dokonując wyboru, jest sito na końcu tłoka – musi być drobne i szczelnie przylegać do ścian naczynia, by napój, który otrzymamy, był pozbawiony fusów.

  • Wybór odpowiedniej pojemności zaparzacza. Jeśli zwykle pijemy kawę w towarzystwie, lepiej postawić na coś większego. Wówczas, nawet gdy będziemy chcieli zaparzyć jedną małą czarną, wystarczy po prostu mniejsza ilość kawy i wody.

  • Zwróć uwagę, czy szkło, z którego wykonano naczynie, jest odpowiednio grube, by utrzymać temperaturę świeżo zaparzonej kawy.

  • Niektórzy po prostu zalewają zmielone ziarna gorącą wodą (90-95 stopni) i po kilku minutach delikatnie dociskają tłok, by oddzielić fusy od kawy, a inni preferują kilkustopniowe zaparzanie: najpierw zalewają kawę niewielką ilością wody, tak by tylko przykryć zmielone ziarna, mieszają i zostawiają na moment, a następnie dolewają resztę wody i po odczekaniu kilku minut oraz przemieszaniu łyżką, dociskają tłok. Poleca się przed całym procesem zaparzania przelać naczynię gorącą wodą, by nabrało odpowiedniej temperatury do kontaktu z kawą. W zależności od preferencji, czas zaparzania kawy wynosi od 3 do 8 minut. Warto wybrać się w podróż poszukiwania optymalnego dla siebie sposobu parzenia: próbujmy różnych rodzajów kaw, różnej grubości mielenia ziaren i modyfikujmy czas zaparzania, w zależności od tego, jaką moc napoju chcemy osiągnąć.

  • Po użyciu zadbajmy o to, by dobrze umyć sprzęt, szczególnie sito tłoka, aby uniknąć gromadzenia się osadu, który z czasem trudno usunąć, a który mógłby negatywnie wpłynąć na smak kawy.

Obecnie znajdziemy szeroką ofertę francuskich pras, które są nie tylko funkcjonalne, ale też cieszą oko ciekawym designem. W naszym sklepie znajdziecie modele, które wybraliśmy, pewni ich jakości: https://buena-sklep.pl/pol_m_Dodatki_Zastawa-206.html

„French” to wciąż klasyka kawowego świata i to się raczej nie zmieni. Korzystając z niego, stawiamy na prostotę, która jednocześnie pozwala nam eksperymentować i szukać optymalnego dla siebie sposobu przygotowania kawy.

Nie zapominajmy, że taki sprzęt nada się również do zaparzania liściastej herbaty, więc naprawdę warto postawić na dobry model.

W naszym sklepie znajdziecie aktualnie wyjątkową ofertę, w ramach której do zaparzacza Melitta® French Press otrzymacie w prezencie 100 g herbaty „Herbaciana Ros(e)kosz”(promocja trwa od 19.03 do 31.03.2021 ): https://buena-sklep.pl/product-pol-291-Melitta-R-French-Press-Zaparzacz-do-kawy-na-3-filizanki.html?query_id=1

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel